A rágcsálók egerek és patkányok. Egészségügyi kártevőként az egereket és a patkányokat hívjuk rágcsálónak.
Ezek a kistestű emlősállatok gyorsan növő fogaikat sokat koptatják, négy metszőfoggal rendelkeznek, és szemfoguk nincs.
Gyorsan szaporodnak, és az ember életterében mérhetetlen károkat tudnak okozni.
Egerek közül a házi egér és a güzü egér okozza a legtöbb kárt, míg patkányok közül a vándorpatkány és a házi patkány a legjelentősebb hazánkban.
Károkozásukon kívül egészségügyi problémát is jelentenek, hiszen rengeteg járványt terjeszthetnek, melyek az emberre is életveszélyesek.
Ilyen a szalmonellózis, a veszettség, a fertőző agyhártyagyulladás, a tularémia, a brucellózis, vagy a kiütéses tífusz.
Ezek az állatok nem is kell, hogy az emberrel találkozzanak, elég ha bármilyen testnedvük érintkezik az általunk elfogyasztott élelmiszerrel, és már át is adták a járványt.
Ez a magyarázata annak, hogy minden olyan helyen, ahol bármilyen élelmiszerrel kapcsolatos gazdasági tevékenység folyik, kötelező évente kétszer rágcsálóirtást végezni.
A 18/1998. (VI.3.) NM rendelet 4. számú melléklete alapján a következő helyeken kell irtani:
-Egészségügyi, gyermekvédelmi, szociális és oktatási intézmények,
-Települési szilárd hulladékot, illetve települési folyékony hulladékot ártalmatlanító telepek és csatornahálózatok
-Mezőgazdasági egységek épületei, állattenyésztő és állattartó telepek, lakott területen fenntartott istállók, állatkertek
-Szerves ipari nyersanyagokat feldolgozó vállalatok üzemi területe
-Romépületek, nagyobb épületbontások és építkezések területe
-Folyó- és állóvizek, nyitott szennyvízelvezető árkok lakott területen fekvő patkányjárta partszegélyei
-Folyami és tóparti kikötők, személy- és teherpályaudvarok, autópálya pihenők, repülőterek
-Élelmiszerek és italok előállítására, tárolására, szállítására szolgáló helyek ( üzemek, üzletek, raktárak )
-Vendéglátó-ipari és közétkeztetési egységek
-Piacok és vásárcsarnokok